Lommekikkerter

Lommekikkerter

Lommekikkerter er, som navnet antyder, små og lette kikkerter der passer perfekt i lommen. De er mellem 300 og 400 gram lettere end almindelige kikkerter, hvilket gør dem fordelagtige til adskillige formål, uanset om de skal anvendes til vandreturen, teateret eller fugleobservationer. Vi har et stort udvalg af lommekikkerter i området 20 til 32 mm i objektivdiameter, som er lavet af de bedste materialer, med gode optiske egenskaber og de nyeste teknologiske features. De mindste lommekikkerter er 20 til 25 mm i objektivdiameter, og kan let og behageligt bæres omkring halsen med den medfølgende kikkertrem. Hvis du skal bruge en lommekikkert til mere krævende observationer, hvor en bedre lysstyrke og en større billedkvalitet er at foretrække, har vi kikkerter med objektivdiametre fra 28 til 32 mm. Flere af vores kikkerter er vandafvisende eller 100% vandtætte og er særdeles velegnet til hiking, trekking eller en kanotur. Hos Image Foto kan du altid finde den helt rigtige lommekikkert fra de største og førende kikkertproducenter herunder Focus, Kowa, Pentax, Steiner, Swarovski, Zeiss, Leica, Olympus og Bresser.

127 varer

Faldende orden
Side
pr. side

Kikkerter til lommen

Lommekikkerter er, som navnet antyder, små og lette kikkerter, der passer perfekt i lommen. De er mellem 300 og 400 gram lettere end almindelige kikkerter, hvilket gør dem fordelagtige til adskillige formål, uanset om de skal anvendes til vandreturen, kulturelle oplevelser eller fugleobservationer.

 

Vi har et stort udvalg af lommekikkerter i området 20 til 32 mm i objektivdiameter, som er lavet af de bedste materialer, med gode optiske egenskaber og de nyeste teknologiske features.

 

De mindste lommekikkerter har en objektivdiameter der spænder fra 20 til 25 mm, og deres kompakte og lette format, gør dem velegnede til ferier og weekendture. De små kikkerter kan let og behageligt bæres omkring halsen med den medfølgende kikkertrem.

 

Hvis du skal bruge en lommekikkert til mere krævende observationer, hvor en bedre lysstyrke og en større billedkvalitet er at foretrække, har vi kikkerter med objektivdiametre fra 28 til 32 mm. Flere af vores kikkerter er vandafvisende eller 100% vandtætte og er særdeles velegnet til hiking, trekking eller en kanotur.

 

Hos Image Foto kan du altid finde den helt rigtige lommekikkert fra de største og førende kikkertproducenter, herunder Focus, Kowa, Pentax, Steiner, Swarovski, Zeiss, Leica, Olympus og Bresser.

 

Er det så bedst bare at tage den dyreste? For de fleste vil dette ikke automatisk betyde det er det bedste valg. Designet af kikkerter er meget forskelligt, hvilket gør det muligt for alle personer at finde en lommekikkert der ligger godt i hånden. Det kan dog gøre det sværere at vælge en fælles kikkert, da de ofte ikke vil ligge lige godt i hånden på alle brugere.

 

Ydermere kan du meget vel komme ud for at du simpelthen ikke kan se forskel, når du kigger igennem to kikkerter, også selvom de har forskellige specifikationer på papiret. Står du i sidste ende med et valg mellem 2 lommekikkerter, kan vi med vores erfaring hjælpe dig til at træffe det rigtige valg. Vi kan komme med argumenter der taler både for og imod de enkelte lommekikkerter, og derved hjælpe dig med at træffe det, for dig, rigtige valg.

 

Med hensyn til pris, er det selvfølgelig også noget du skal have med i overvejelserne. Som med så mange andre produkter, er der en generel sammenhæng mellem pris og kvalitet. Derfor er det en god ide at se køb af lommekikkert som en investering, der vil kunne følge dig i de næste mange år. Det vil ofte være en god ide at gå lidt højere op i kvalitet og pris, da du så får en kikkert der er bygget bedre og kan følge dig de næste mange år.

 

Skulle der, mens du læser vores beskrivelser af de forskellige funktioner, dukke begreber op, du ikke ved hvad betyder, kan du læse forklaringer af de forskellige ord i vores leksikon, som du finder her. Falder du over et ord, der ikke er forklaret, skal du altid være velkommen til at kontakte os, enten på mail eller telefon 45420717, så kan vi hjælpe dig videre.

 

Tal på lommekikkerten

Der vil ofte være to tal på en almindelig håndkikkert, f.eks. 8x42. Her fortæller det første tal hvor stor forstørrelse der er i kikkerten, så ved en 8x42, vil der være 8 gange forstørrelse. De 8 gange forstørrelse betyder at hvis objektet er 80 meter væk, vil det med denne kikkert se ud til at være 10 meter væk. Det andet tal på kikkerten fortæller dig, hvilken størrelse objektiv åbningen er på kikkerten. En kikkert på 8x42 vil derfor have en objektiv åbning på 42 mm. Jo større åbningen er i kikkerten, har som grundregel betydning for hvor meget lys der kommer ind i kikkerten. Det vil sige at en kikkert med stor objektiv diameter, på f.eks. 56 mm. generelt vil tage mere lys ind, og derved give dig et klarere billede under dårligere lysforhold, end en kikkert med en lille objektiv åbning, på f.eks. 32 mm. der ikke kan lukke lige så meget lys ind og derfor ikke vil være en lige så god kikkert under dårlige lysforhold. Der er dog også andre faktorer, som din alder i forhold til udgangspupil, glas, konstruktion og coatning, der spiller ind her, hvilket gør det lidt sværere at gå udelukkende efter objektiv åbningen, hvis du skal finde en lysstærk kikkert. Tallene på kikkerter kan dog være et godt udgangspunkt, når du skal vælge en ny kikkert, hvilket giver dig en ide om hvad du skal vælge.

 

Indstilling af lommekikkerter

Langt de fleste kikkerter kommer med øjestykker der kan justeres, alt efter om du anvender kikkerten med briller eller uden. Har du forskelligt syn på dine øjne, kan du med dioptri indstillingen justere for dette. Dioptri indstillingen gør det muligt at indstille en eventuel forskel på enten plus eller minus mellem brugerens øjne. Oftest sidder dioptriindstillingen på fokuseringshjulet mellem objektiverne eller på højre okular under øjestykket. På marinekikkerter findes ofte dioptri indstilling ved begge okularer.

 

Udgangspupil

Forholdet mellem kikkertens forstørrelse og objektiv diameter, giver dig udgangspupilen, der kort sagt fortæller hvor meget lys der kommer gennem kikkerten. Du udregner udgangspupilen ved at tage objektiv diameteren og dividere med forstørrelsen på kikkerten. Har du f.eks. en 7x50 kikkert hedder regnestykket 50/7, dette giver en udgangspupil på 7,14. Jo større udgangspupilen er, jo mere lys vil der komme ind til dine øjne, igen kommer der også andre faktorer i spil, såsom glas, konstruktion og coating, der betyder meget for lystransmissionen i kikkerten. Når du vælger din kikkert, skal du altid forholde dig til, hvad den skal bruges til og specielt hvad tid på dagen du har tænkt dig at bruge kikkerten. Dette skyldes dine øjne, bruger du kun kikkerten i dagslys, vil du ikke få meget ud af en stor udgangspupil på 7 i kikkerten, da dine egne pupiller ikke er større end 2-4 mm. i dagslys. Bruger du derimod kikkerten i skumringstiden eller om natten vil det have en kæmpe betydning, da dine pupiller vil være 5-9 mm. under disse lysforhold og der derfor vil være meget at hente ved at vælge en kikkert med større udgangspupil. Alderen spiller også ind her, da du med alderen vil miste evnen til at udvide dine pupiller lige så meget, og derfor ikke vil få det samme ud af en stor udgangspupil i kikkerten.

 

Synsfelt

Synsfeltet i kikkerter vises i grader (°) eller i meters synsfelt på 1000 m. Et synsfelt på 7° svarer ca. til et 124 m. bredt synsfelt ved 1000 m. Generelt set vil en mindre forstørrelse i kikkerten betyde et bredere synsfelt, der findes dog kikkerter med ekstra bredt synsfelt, som giver et bedre overblik og gør det lettere at orientere sig. Det kunne f.eks. være på en safari, hvor du med det bredere synsfelt kan være heldig, at det lige er det der gør du får øje på leoparden.

 

Nærgrænse

Nærgrænserne på kikkerter kan være meget forskellige, du kan finde kikkerter hvor nærgrænsen ligger på alt fra 0,2 m. til 20 m. Her er det vigtigt at have en tanke på hvad kikkerten skal bruges til, da det ikke giver mening at have en kikkert med en nærgrænse på flere meter, hvis det er insekter i haven, du gerne vil kigge på.

 

Optisk kvalitet

Den optiske kvalitet i kikkerter afhænger af hvor fint glasset i kikkerten er slebet, samt hvilken coating de er behandlet med. Her er der meget stor forskel fra model til model. Nogle af de billigere kikkerter vil virke nærmest grumsede sammenlignet med dyrere alternativer. Det kan være svært at se forskellen på to kikkerter hvis du læser deres specifikationer. De fleste kan, på papiret, næsten det samme. Det er dog langt fra det samme resultat du vil få ud af de to kikkerter, da den optiske kvalitet kan være meget forskellig. Tager du kikkerter indenfor den samme prisklasse, vil de ofte ligge meget ens i den optiske kvalitet, men sammenligner du en billigere kikkert med en dyrere kikkert, vil du kunne se en stor forskel i den optiske kvalitet.

 

ED glas (eller HD glas), der findes i nogle lidt dyrere kikkerter, reducerer optiske fejl som kromatisk aberration, en optisk brydningsfejl (spredning af lys) som opstår, når lys af forskellig bølgelængde (forskellige farver) ikke rammer samme fokuspunkt igennem en linse, i praksis ses dette tydeligt hvis man ser på en gren mod en lys himmel hvor f.eks. en blålig kontur ses udenfor grenen og forringer skarphed og kontrast. ED glas er dyrere end det glas der normalt anvendes i billigere kikkerter.

 

Går du op i de dyre kikkerter kan du finde kikkerter der bruger fluorit i stedet for glas. I naturen er fluorit en mystisk sten der udsender lys som en ildflue, hvis den bliver opvarmet eller udsat for ultraviolet stråling. Den indeholder sjældne naturlige elementer, der giver stenen en grønlig eller lilla farve. Den fluorit der bruges i kikkerter, er kunstigt fremstillet og indeholder derfor ingen urenheder eller naturlige elementer, der farver eller lyser op ved varme og ultraviolet stråling. Dette resulterer i et meget rent og ens linse materiale, der langt overgår hvad der er muligt med glas. Fluorit former sig som et oktaeder (form med 8 sider), og er et meget skrøbeligt materiale før det er behandlet, hvilket gør det meget svært at arbejde med, da det let knækker og ridses.

 

Men hvorfor bruge et materiale der er så svært at håndtere?

 

Et af de største problemer med kikkerter og teleskoper er kromatisk aberration. Normalt ville man kombinere to eller flere typer glas, for at reducere kromatisk aberration, det vil dog aldrig være muligt at fjerne det fuldstændigt ved brug af glas. Det er her fluorit kommer ind i billedet, det har en ekstremt lav spredning af lys, hvilket næsten eliminerer kromatisk aberration og giver et helt klart og meget kontrastfyldt billede.

 

Porro vs. Tagprisme

Der er fordele og ulemper ved begge typer af prismer. Vælger du en kikkert med porroprisme, får du ofte en lysstærk kikkert, til en billigere pris, da det er lettere at fremstille porroprisme kikkerter end tagprisme kikkerter. Porro prisme kikkerter fylder dog mere og er sværere at lave vandtætte end tag prisme kikkerter. Vælger du derimod en tagprismekikkert, får du en langt mere kompakt kikkert og det er også derfor de fleste kikkerter er fremstillet med dette prisme. Tagprisme kikkerter er bygget efter avanceret teknologi og kræver en bedre coating af glassene for ikke at miste lys, hvilket gør tagprisme kikkerter dyrere at fremstille end porroprisme kikkerter.

 

Vandtætte lommekikkerter

Ønsker du at bruge din kikkert under fugtige forhold, hvilket kunne være ved en gåtur i skoven eller ved vand, er det altid en god ide at gå efter en vandtæt kikkert. Langt de fleste kikkerter, med undtagelse af de billigste, er i dag nitrogen- eller argon gas fyldte og vandtætte, begge gastyper sikrer at kikkerten er tømt for ilt, der indeholder vand, og derved undgår at der skabes dug i kikkerten ved temperatursvingninger.

 

De bedste producenter af lommekikkerter

Efter vores mening laver Zeiss, Swarovski og Leica de bedste kikkerter i verden. Disse er ekstremt populære blandt fuglekiggere, jægere og andre naturentusiaster - og ikke uden grund. Der ligger nemlig mange timer bag det innovationsarbejde, der gør, at billedet i disse kikkerter står så skarpt og bliver gengivet med så få linsefejl som muligt. Du kan altid vælge blandt de bedste mærker, vi har Danmarks største udvalg i fuglekikkerter og jagtkikkerter fra Zeiss, Swarovski, Leica, Steiner, Kowa, Nikon, Vortex, Pentax, Focus mfl. Søger du en special kikkert, kan vi ofte også bestille denne til butikken.

Viser butikker tættest på