Teleskoper

Teleskoper

Et teleskop, som også kaldes en udsigtskikkert, er perfekt til at observere objekter, der er for langt væk for en almindelig håndkikkert. Teleskoper kan anvendes til flere formål, uanset om det er til fugle- og naturobservationer eller som stjernekikkert til den astronomi-interesserede. Vores udvalg af teleskoper har en høj optisk kvalitet og uforlignelig billedkvalitet – selv under vanskelige lysforhold. Eftersom forstørrelsen i et teleskop kan være helt op til 70x, er det vigtigt at vælge et stabilt stativ med et godt oliedæmpet videohoved, som sørger for bløde og rolige panoreringer. Hos Image Foto kan du altid finde det helt rigtige teleskop og tilbehør fra de største og førende kikkertproducenter, herunder Focus, Celestron, Kowa, Pentax, Swarovski, Zeiss, Leica,Nikon og Vortex. 

78 varer

Faldende orden
Side
pr. side

Teleskoper

Et teleskop er et glimrende supplement til din håndkikkert. Du kan komme ud for at ville observere ting der er så langt væk, at en håndkikkerts typiske 7- 8 eller 10x forstørrelse, simpelthen ikke er nok. Her vil et teleskop, også kaldet spottingscope, være nyttigt, da du kan få teleskoper med helt op til 70x forstørrelse. Herunder kan du læse nogle af vores ekspertråd til køb af teleskoper.

 

Hvis du på forhånd ved du skal stå samme sted og observere, det kunne f.eks. være fugle, skibe eller andet på en stor afstand, så kan det være en god ide at overveje et teleskop. Spottingscopes (teleskoper) giver en langt højere forstørrelse end en almindelig håndkikkert og giver dig mulighed for at komme helt tæt på det du observerer. Forstørrelsen på et spottingscope ligger typisk mellem 20- og 60x. Når du bevæger dig i så store forstørrelser, bliver det umuligt at bruge håndholdt, hvilket er derfor teleskoper er designet til brug på stativ. Denne montering giver dig et helt roligt billede og tillader dig at komme helt tæt på, samt observere i mange timer uden at blive træt i armene. En anden fordel ved spottingscopes er at de findes med langt større objektivdiameter, som derfor giver dig et langt større lysindfald. De fleste teleskoper fra mærker som Swarovski, Kowa, Nikon, Zeiss og Leica, er opbygget med løse okularer, hvilket giver dig mulighed for at kombinere objektiv og okular, så det passer til præcist dit behov. Er du mere ude i et lidt billigere spottingscope til generelt brug, det kunne være et teleskop til sommerhuset, findes der sæt der inkluderer teleskoper med fastmonterede zoom okularer, samt stativ, så de er klar til brug direkte fra leverandøren.

 

Tal på teleskopet

Der vil ofte være to tal på almindelige teleskoper, f.eks. 30x65mm eller 20-60x80mm. Her fortæller det første tal hvor stor forstørrelse der er i teleskopet, så ved en 30x65mm, vil der være 30 gange forstørrelse. Teleskoper på f.eks. 20-60x85mm fortæller dig at det er et zoom okular, og at du kan få mellem 20- og 60x forstørrelse. Det andet tal på teleskopet oplyser dig om, hvilken størrelse objektiv åbningen er på teleskopet. Teleskoper på 30x65mm vil altså have en objektivstørrelse på 65mm, hvor en 20-60x80mm altså vil have en objektivåbning på 80mm. Jo større åbningen er i teleskoperne, har som grundregel betydning for hvor meget lys der kommer ind i teleskoperne.

 

Det vil sige at en kikkert med stor objektiv diameter, på f.eks. 100mm. generelt vil tage meget mere lys ind, og derved give dig et klarere billede under dårligere lysforhold, end et teleskop med en mindre objektiv åbning, på f.eks. 65 mm. der ikke kan lukke lige så meget lys ind og derfor ikke vil være en lige så god kikkert under dårlige lysforhold.

 

Der er dog også andre faktorer, som din alder i forhold til udgangspupil, glas, konstruktion og coatning, der spiller ind her, hvilket gør det lidt sværere at gå udelukkende efter objektiv åbningen, hvis du skal finde et lysstærk teleskop.

 

Tallene på teleskoper kan dog være et godt udgangspunkt, når du skal vælge et nyt teleskop, hvilket giver dig en ide om hvad du skal vælge.

 

Objektiv

Størrelsen af objektivet på teleskopet er hvad der bestemmer hvor meget lys der kommer ind i teleskopet. Du vil altså få et langt bedre billede, samt mulighed for at anvende teleskopet på flere tider af døgnet, hvis du vælger et teleskop med en stor linsediameter.

 

De fleste teleskoper har en frontlinsediameter på mellem 50 og 100mm, hvor 100mm giver mest lys, men der findes selvfølgelig undtagelser. Du skal huske at overveje hvor og hvordan du skal bruge teleskopet, da teleskoper med større objektivåbning vejer langt, mere end teleskoper med mindre frontlinsediameter. Så ved du på forhånd at du skal vandre langt med teleskopet, er det en fordel for dig at vælge et mindre teleskop, selvom det ikke vil være ligeså lysstærkt.

 

Okular

Det er okularet du kigger i. Langt de fleste okularer er udformet, så de kan passe til brug både med og uden briller.

Okularet  bestemmer forstørrelsen i teleskoperne, og langt de fleste teleskoper er konstrueret med udskifteligt okular, så du kan vælge det der netop passer til dine behov. Vælger du teleskoper i den billigere prisklasse, vil de dog ofte være med fastmonteret zoom okular, der ikke kan udskiftes.

 

Overordnet findes der to typer af okularer, de faste og zoom okularer. De fleste hælder mest til fleksibiliteten i et zoomokular, men det er vores anbefaling at du i hvert fald prøver med et fast okular inden beslutningen tages, da disse generelt leverer en langt højere billedkvalitet og derfor lader dig se detaljer der ikke ville være muligt med et zoomokular.

 

Udgangspupil

Forholdet mellem teleskopernes forstørrelse og objektiv diameter, giver dig udgangspupilen, der kort sagt fortæller hvor meget lys der kommer gennem teleskopet. Du udregner udgangspupilen ved at tage objektiv diameteren og dividere med forstørrelsen på teleskopet. Har du f.eks. et 30x65mm teleskop hedder regnestykket 65/30, dette giver en udgangspupil på ca. 2,1. Jo større udgangspupilen er, jo mere lys vil der komme ind til dine øjne, igen kommer der også andre faktorer i spil, såsom glas, konstruktion og coating, der betyder meget for lystransmissionen i teleskopet.

 

Synsfelt

Synsfeltet i teleskoper vises i grader (°) eller i meters synsfelt på 1000 m. Et synsfelt på 2,6° svarer ca. til et 45 m. bredt synsfelt ved 1000 m. Generelt set vil en mindre forstørrelse i teleskopet betyde et bredere synsfelt, der findes dog teleskoper med ekstra bredt synsfelt, som giver et bedre overblik og gør det lettere at orientere sig. Det kunne f.eks. være på en safari, hvor du med det bredere synsfelt kan være heldig, at det lige er det der gør du får øje på leoparden.

 

Kikkert- og teleskopproducenterne kan på sin vis selv bestemme synsfeltet, når de designer deres modeller. Hvor bredt synsfeltet er, handler typisk om hvorvidt kvaliteten også kan følge med. Et billig teleskop kan sagtens have et bredere synsfelt end et topkvalitetsteleskop, men vil så heller ikke være skarp helt ud til kanten. Det er her topklasseproducenterne har deres gode ry at tage vare om, de vil ikke fremstille et teleskop med et meget bredt synsfelt, hvis ikke det er kniv skarpt helt ud til kanten.

 

Optisk kvalitet

Den optiske kvalitet i teleskoperne afhænger af hvor fint glasset i teleskoperne er slebet, samt hvilken coating de er behandlet med. Her er der meget stor forskel fra model til model. Nogle af de billigere teleskoper vil virke nærmest grumsede sammenlignet med dyrere alternativer. Det kan være svært at se forskellen på to teleskoper hvis du læser deres specifikationer. De fleste kan, på papiret, næsten det samme. Det er dog langt fra det samme resultat du vil få ud af de to teleskoper, da den optiske kvalitet kan være meget forskellig. Tager du teleskoper indenfor den samme prisklasse, vil de ofte ligge meget ens i den optiske kvalitet, men sammenligner du et billigere teleskop med et dyrere teleskop, vil du kunne se en stor forskel i den optiske kvalitet.

 

ED glas (eller HD glas), der findes i nogle lidt dyrere teleskoper, reducerer optiske fejl som kromatisk aberration, en optisk brydningsfejl (spredning af lys) som opstår, når lys af forskellig bølgelængde (forskellige farver) ikke rammer samme fokuspunkt igennem en linse, i praksis ses dette tydeligt hvis man ser på en gren mod en lys himmel hvor f.eks. en blålig kontur ses udenfor grenen og forringer skarphed og kontrast. ED glas er dyrere end det glas der normalt anvendes i billigere teleskoper.

 

Går du op i de dyre teleskoper kan du finde teleskoper der bruger fluoritglas i stedet for glas. I naturen er fluorit en mystisk sten der udsender lys som en ildflue, hvis den bliver opvarmet eller udsat for ultraviolet stråling. Den indeholder sjældne naturlige elementer, der giver stenen en grønlig eller lilla farve. Den fluorit der bruges i kikkerter, er kunstigt fremstillet og indeholder derfor ingen urenheder eller naturlige elementer, der farver eller lyser op ved varme og ultraviolet stråling. Dette resulterer i et meget rent og ens linse materiale, der langt overgår hvad der er muligt med glas. Fluorit former sig som et oktaeder (form med 8 sider), og er et meget skrøbeligt materiale før det er behandlet, hvilket gør det meget svært at arbejde med, da det let knækker og ridses.

 

Men hvorfor bruge et materiale der er så svært at håndtere? Et af de største problemer med kikkerter og teleskoper er kromatisk aberration. Normalt ville man kombinere to eller flere typer glas, for at reducere kromatisk aberration, det vil dog aldrig være muligt at fjerne det fuldstændigt ved brug af glas. Det er her fluorit kommer ind i billedet, det har en ekstremt lav spredning af lys, hvilket næsten eliminerer kromatisk aberration og giver et helt klart og meget kontrastfyldt billede.

 

Tilbehør til teleskoper

Der findes en del forskelligt tilbehør til teleskoper, noget af det mest basale er stativer. Det er nødvendigt at benytte et stativ til brug af teleskoper. Der findes en masse stativer i forskellige materialer, de mest almindelige er fremstillet af aluminium. Ved du at du kommer til at bære meget rundt på stativet, kan du vælge et carbon stativ, disse er en del lettere end aluminiumsstativer. Når det kommer til kvaliteten af stativer, er der ofte en meget stor forskel på de billige og dyre stativer, det er vigtigt at vælge et stativ, der er kan holde vægten af det teleskop det skal bruges med, mange af de billige stativer kan ikke holde teleskoper stabilt og vil derfor ikke give dig et stabilt billede.

 

Et cover eller etui til dit teleskop er altid en god investering. Nogle teleskoper kommer med disse som standard, andre skal det købes til. Etuier til teleskoper er en god måde at beskytte dit teleskop mod ridser og mindre stød, og et teleskopetui bliver siddende på teleskopet hele tiden, også når det er i brug. Når du ikke benytter teleskopet, er der beskyttelseshætter i begge ender, der yder ekstra beskyttelse til teleskopet, så det ikke går i stykker.

 

Noget vi altid anbefaler til alle der køber nyt teleskop, er et rensesæt. Du kan ikke undgå at dit teleskop bliver snavset med tiden, og det skidt der sætter sig på glasset, vil påvirke teleskopets lystransmission, og du vil altså miste noget lys -og derved billedkvalitet, ved ikke at holde glassene rene.

 

Vandtætte teleskoper

Ønsker du at bruge dit teleskop under fugtige forhold, hvilket kunne være ved en gåtur i skoven eller ved vand, er det altid en god ide at gå efter et vandtæt teleskop. Langt de fleste teleskoper, med undtagelse af de billigste, er i dag nitrogen- eller argon gas fyldte, samt O-rings forseglede og 100% vandtætte, begge gastyper sikrer at teleskopet er tømt for ilt, der indeholder vand, og derved undgår at der skabes dug i teleskopet ved temperatursvingninger.

 

Fotografering gennem teleskopet

Digiscoping er en fototeknik, hvor et digitalkamera og et spottingscope (teleskop) eller kikkert kombineres. Din iPhone, Android telefon eller digitalkamera kan, med en fotoadapter forvandle din kikkert eller dit teleskop til et teleobjektiv, hvor du kan fotografere fugle eller andet gennem din kikkert eller dit teleskop. Digiscoping-teknikken gør det muligt at tage fantastiske billeder i høj kvalitet med utrolig skarphed og farvedybde, og med et DSLR-kamera kan du endda også optage flotte videoer. Med digiscoping behøver du derfor ikke længere blot nøjes med at nyde dit motiv i naturen, du kan udstille dine observeringer i flotte rammer hjemme på væggen. Hos Image Foto kan du altid finde den helt rigtige digiscoping-adapter og adapterkit fra de største og førende teleskop producenter, herunder Focus, Kowa, Pentax, Swarovski, Zeiss, Leica, Nikon og Olympus.

 

De største og bedste producenter af teleskoper

Efter vores mening laver Zeiss, Swarovski og Leica de bedste teleskoper i verden. Disse er ekstremt populære blandt fuglekiggere, jægere og andre naturentusiaster - og ikke uden grund. Der ligger nemlig mange timer bag det innovationsarbejde, der gør, at billedet i disse teleskoper står så skarpt og bliver gengivet med så få linsefejl som muligt.

 

Du kan altid vælge blandt de bedste mærker, vi har Danmarks største udvalg i teleskoper, fuglekikkerter og jagtkikkerter fra Zeiss, Swarovski, Leica, Steiner, Kowa, Nikon, Vortex, Pentax og Focus. Søger du en specialkikkert eller teleskop, kan vi ofte også bestille denne til butikken

Viser butikker tættest på