Test af Swarovski NL Pure 10x32 på Øland

Casper Kjerumgaard har lånt en Swarovski NL Pure 10x32 kikkert, med på hans årlige tur til Øland. Denne har han fået med, for at få hans ærlige mening omkring kikkerten og en ide af hvordan den virker, når du er ude i felten. Herunder kan du læse Caspers erfaringer, samt få et detaljeret indblik i hans tur, samt hvilke fugle hans observerede.

Casper Kjerumgaard tester Swarovski NL Pure på Øland

Blandt orkideer og fugle på Øland

Da jeg stiger ud af bilen bliver jeg mødt af den herlige velkendte lyd “Kerre-kit Kerre-kit Kerre-kit” og en fed dværgterne flyver lige over mig og videre ud i skærgården og få sekunder efter kigger en smukke gammel hun rørhøg også forbi. 
I 1982 gik turen for første gang til den lange ø i Østersøen, Øland. Øland er særlig kendt for dets mange orkideer og sjældne fugle samt fuglestationen ved Ottenby. Ottenby er den fuglestation i Sverige hvor der er blevet set flest sjældne fugle i hele Sverige. Siden 1982 er det blevet til mere end 25 ture til den fantastiske ø, som aldrig skuffer hverken hvad orkideer, fugle og natur angår. Siden 1982, er der flere steder på øen som står nøjagtig som de gjorde ved mit første besøg, noget som ikke særlig mange andre steder kan måle sig med.

På turen har jeg fået lov til at medbringe og teste Swarovski’s nye NL pure 10x32 i farven burnt orange. Jeg har længe ønsket at få lov til prøve og teste denne afsindigt lækre og stærke kikkert. I samarbejde med Image foto i Holte skal jeg teste kikkerten på blandt andet 3 ture henover sommer og sensommer. Den første tur er til Øland, herefter kommer Den Dominikanske republik i Caribien med brune pelikaner, fregatfugle og honning ædere samt en tur til Pyrenæerne efter lammegrib og murløber.

kikkert test

Turen fra Købehavn til Kristianobel

Turen fra København til Kristianobel i Bleking gik hurtig og nemt. På vejen havde vi op imod 10 røde glenter som søgte efter road kills på vejen, hvilket betød at 3 af fuglene fløj lige ved siden af bilen på omtrent 5 meters afstand - virkelig fedt. 
Desuden sås 2 adulte havørne lige syd for Kristianobel.

Da vi kørte ind i Kristianobel og ned til havnen havde jeg kikkerten parat og ved skærgården skulle den testes rigtig for første gang. Da jeg stiger ud af bilen bliver jeg mødt af den herlige velkendte lyd “Kerre-kit Kerre-kit Kerre-kit” og en fed dværgterne flyver lige over mig og videre ud i skærgården og få sekunder efter kigger en smukke gammel hun rørhøg også forbi.

For første gang kan jeg nyde kikkertens hurtige fokushjul og en ekstremt skarphed, jeg aldrig har oplevet før. Jeg har set på fugle siden 1982, hvor jeg startede med at se på fugle med Sebastian Klein, fordi vi gik i klasse sammen. Så jeg har både set og jagtet rigtig mange danske og udenlandske fugle og dermed prøvet rigtig mange forskellige kikkerter, lige fra lavpris til highend.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at denne Swarovski kikkert er den noget af det bedste optik jeg nogensinde har prøvet. Skarpheden i hele synsfeltet, og helt ud i kanten står det knivskarpt, og opleves næsten sprødt.

På turen får jeg desuden testet kikkerten i både det tidlige morgenlys samt sene aftenlys. 
Kikkerten leverer også helt outstanding og knivskarpt selvom lyset ikke er dagslys. Ud over de nævnte ekstreme skarpheder er kikkerten utrolig handy, ligger virkelig godt i hænderne, grundet den lille fordybning på midten. Øjestykkerne justeres hurtig og nemt, blot ved at dreje dem rundt, og vupti så er de tilpasset.

kikkert test

Øland here we come

Efter frokost med dværgterne og rørhøg går turen nu det sidste stykke mod Øland. Vel ovre broen kører vi direkte mod Gråborg en mose og den gamle ruin af en borg som ligger lidt syd for Ølands broen på midten af øen.

Gråborg mose er altid leverings dygtig i bekkasiner, både dobbelt og enkeltbekkasin har jeg set der, og ofte store rovfugle, som havørn og skrigeørne samt spændende småfugle som gulbug(min ynglingssanger) og ind imellem karmindompap.

Denne gang fik vi set orkideer som flueblomst, langakset trådspore, ægbladet fliglæbe og den sjældne blodplettet gøgeurt samt en overflyvende Bekkasin.

Herefter kørte vi til Petgärde Trask, hvor der var blevet meldt sort ibis ud, den ville vi gerne se på Øland. Vi var så heldige at der ikke kun var en sort ibis i mosen, men hele 2, som endda lige valgte at lave flyveopvisning ude foran fugletårnet. Fedt man. 
Kikkerten leverede igen ved at være hurtig og handy, og ibiserne fandt jeg hurtig, og det nemme fokus hjul gjorde at jeg meget hurtigt kunne stille skarpt samt justere skarpheden alt imens de fløj rundt.

Herefter gik turen hjem til vores svenske hytte i skoven ved Ekerum. 
På turen tilbage lavede vi et lille smut ind forbi en kendt lokalitet for Fruesko, en sjælden orkide som kun vokser dette ene sted på Øland*. Jeg fandt hurtig til mit held 2 helt friske fruesko efter kort tids søgen med kikkerten igennem det smukke hasselkrat. 
Vi tog lidt billeder og så gik turen hjem til hytten.


*Lokaliteten er af hensyn til orkideerne valgt at være hemmelig.

kikkert test

Romeo og Julie, eller var det Adam og Eva?

Turen startede efter æg og bacon, en klassikker på disse ture samt rigelige mængder god kaffe. Jeg havde været ude tidligt og kratluske lidt omkring hytten for at se om jeg kunne finde karmindompap, desværre uden held. 
I det tidlige morgenlys var kikkerten igen ubeskrivelig skarp og jeg blev igen imponeret og hvor fed en kikkert jeg havde mellem hænderne. Konstraster og farveægtheder er helt vilde uanset hvilket lys du giver kikkerten at arbejde med.

Turen gik nu til det gode sted Eriksöre, som er rigtig godt for blandt andet det skønne Hylde orkide, som på svenske hedder Adam og Eva, som jeg så altid har valgt at kalde for Romeo og Julie. 
Vi fandt nogle mere eller mindre lettere afblomstrede eksemplarer, men ingen var fine, de var i den grad på retur. Heldigvis fandt vi en af mine yndlingsorkideer, de sjældne Bakkegøgeurt, som på svensk hedder Krüttbrändere, og ja på engelsk hedder Burnt Orchid, sjovt med tanke på farven på den lånte Swarovski :-)

Længere mod syd på vores vej mod den legendariske fuglestation Ottenby, havde jeg for nyligt læst om en lille fuglelokalitet ude på det berømte Alvar, Penåsa, hvor den fede sanger høgesanger yngler. Vel fremme ved p-plads stiger jeg ud af bilen, og her hører jeg med det samme den herlige trille fra en overflyvende hedelærke “li-li-li-lililylylu……..”. Jeg får hurtig fundet kikkerten og går ud på alvaret med en masse spændende krat, og forhåbentligt en smuk høgesanger rigere. 
Jeg går i ca. 2 timer og finder desværre ikke høgesanger denne gang, men finder lidt flere af den lille smukke orkide Krüttbränderen. 
På vejen fra Penåsa ser vi rødrygget tornskade, stenpikker og et par røde glenter.

Ottenby

Den lange fine vej ned mod Ottenby og fuglestationen og det høje fyrtårn Lange Jan, er ubeskrivelig smuk. Vi er endda så heldige at en smuk gammel han hedehøg pludselig kommer op fra en af de helt gule rapsmarker og danser videre langs med bilen. På et tidspunkt er den lige over bilen inden den suser videre på jagt over markerne.

Ved Ottenby blæser der en hel del og der er virkelig mange ornitologer, samtlige p-pladser er stort set optagede. Og der er fuglekikkere overalt. 
Jeg tager kikkerten om halsen og bliver igen forbavset over hvor handy kikkerten er. Den medfølgende kikkert rem er dejlig bred, nem og hurtig at justere og tilpasse. Noget jeg særligt synes er fedt, da jeg ofte skifter mellem at have kikkerten hængende på skrå når jeg går langt og på maven når jeg blot lusker småfugle. 


Når du står med kikkerten i hånden tænker du straks at du står med et stykke særligt udtænkt og udformet kvalitetskikkert, som på alle måder føles fedt. Den fede orange farve “Burnt Orange” er lidt en magnet, jeg får mange sultne blikke på kikkerten :-).

Efter et par gode timer ved Ottenby med flere havørne, sæler og 2 særligt fede store præstekraver, som vi kommer helt tæt på går turen igen nordover.

Alvaret, stubmøllerne og de mange 1000 stengærder

Øland er unik på mange områder og særligt det store ørkenagtige Alvaret, de smukke gamle stubmøller og de flere tusind stengærder gør mig altid glad, som at komme hjem. 
Alt ligner sig selv og intet er forandret. Øland er og bliver mit favorit fugle og orkide sted.

Imens tankerne strømmer igennem mig på turen nordover ser jeg 2 fugle ud af øjenkrogen. Jeg får hurtigt smidt bilen ind til siden og yes det er 2 store regnspover, som vælger at flyve lige over os. Jeg er vild med regnspover, fed fugl med det vanvittig lange næb og fede hurtige flugt som lige toppes af det legendarisk fede fløjtende kald “kuuu-li”. 
Ved Triberga mose længere mod nord kigger vi efter en ung aftenfalk som er blevet meldt rastende - vi finder den dog ikke men har istedet en smuk sort glente som vælger at glide rundt over os i 5 minutter.

Efter et besøg i den store bogbutik naturbutikken, som i gamle dage hed naturbokhandeln kører vi mod en lille perle langt oppe på den nordøstlige del af Øland, Södviken. Første gang jeg var ved Södviken i 1982 så vi en smuk gammel lærkefalk som jagtede, fangede og spiste guldsmede. Og Södviken har aldrig skuffet. Ikke særligt mange kender den lille perle som har budt på Sort Stork, Yarelli racen af hvid vipstjert, odinshaner, vandrefalke, lærkefalke, havørne, rød og sort glente, traner, rødhalses gås, karmindompap og den fede rovterne.

Denne gang er vi heldige med flere 100 Adam Og Eva’er som står fuldstændig sprøde og helt perfekte. Både den mørkelilla, den lysegule samt flere forskellige mellemformer. Og imellem de mange Adam og Eva’er står der sågar små grupper af den sjældne Salep Gøgeurt. 
I bugten er der klyder, gæs og mængder af terner og gravænder.

Inden turen tilbage mod hytten fik vi en lille herlig smut til Knissa Mosse på den anden siden af øen, rigtig godt sted for rovterne og karmindompap. Jeg finder desværre ikke nogle af de arter i dag, men en mega fed grønspætte vælger at lave den smukke guirlande flugt lige foran mig, inden den ryger ind i et asketræs skovområde. Ved Knissa Mosse er der desuden over 100 flueblomster lige nedenfor fugletårnet samt rigtig mange Kruttbrändere.

Godt trætte efter mange gode oplevelser i naturen kører vi lige forbi Lille Horn, som har en berømt løveng, som også er berømt for sine mange orkideer. Til vores overraskelse finder vi kun meget få orkideer, og vi er muligvis lidt for tidligt på den. Til vores held finder og ser vi 2 hvidhalsede fluesnappere samt en ikke sky gulbug som synger amok.

Imorgen går turen hjemover og så venter inden længe den vildt fede tur til Caribien…..fortsættelse følger “Caribien here we come” ultimo juli.

kikkert test

Konklusion

Min overordnede konklusion på den medbragte og testede Swarovski NL pure 10x32 burnt orange er at det er en fremragende kikkert. Normalt bruger jeg flere gange om ugen både min Leica 10x42, min håndkikkert gennem mere end 10 år og mit Zeiss Harpia 95 teleskop 1 år gammelt.

Dette betyder at jeg er vandt til at kigge og bruge højkvalitets kikkerter og teleskoper. 
Med disse nævnte kikkerter i mente samt de mange andre kikkerter jeg har prøvet kan jeg derfor uden tvivl konkludere at jeg aldrig i mine mere end 40 års fuglekikkeri har haft en federe, bedre eller mere handy kikkert imellem hænderne. Og jeg glæder mig allerede til den næste fuglebur. Imens jeg sidder og skriver dette bliver der meldt en gåsegrib ind på Fyn.

Swarovski NL pure 10x32 burnt orange er en outstanding vildt MEGA fed kikkert.

Tilbehør:

Med til Swarovski NL Pure følger der en lækker taske, rem og regndæksler. Derudover er der en sæbe og børste med til udvendig rengøring.

Vægten på Swarovski NL Pure 10x32 er ca 640g.
Nærmeste fokus afstand er 2 meter.

Casper Kjerumgaard

Denne test er lavet af: Casper Kjerumgaard

Jeg blev introduceret til naturen som helt lille af min far, der tog mig og resten af familien med på fantastiske vandreture til Lapland. Det er uden tvivl det bedste jeg har fået med hjemmefra.
Som barn brugte jeg helst min tid på at se på fugle og overnatte i naturen, sammen med Sebastian Klein, som jeg gik i klasse med. Vi cyklede og gik Amager tyndt i jagten på sjældne fugle.
 
Senere blev fugleturene udvidet med vandreture, langrendsskiløb, fluefiskeri, klatring og mountainbike. 
 
Som voksen bruger jeg min livslange erfaring i naturen som formidler, guide og ikke mindst evig og altid på eventyr efter spændende fugle og magiske øjeblikke.
I kan finde mig på instagram @casperkjerumgaard
 
I mit arbejdsliv er jeg selvstændig tømrer og influenser, hvor jeg både laver special opgaver som håndværker samt mange forskellige typer indhold for forskellige firmaer og brands som ønsker at bruge mig til forskellige typer SoMe indhold samt film, billedserier og artikler i ind og udland og ind imellem lidt TV i ny og næ. 

Produkter nævnt i testen

Her finder du links til de produkter, der nævnes i denne test. Der tages forbehold for produkter, der ikke føres i butikken, samt evt. udgåede varer.

Swarovski NL Pure 10x32 Burned Orange

Zeiss Victory Harpia 95

Leica kikkerter

Leica kikkerter