Test af Nikon Z 70-200mm F/2.8

Vores gode ven og fiskenørd Martin Millinge Floutrup fortæller her nærmere om hans erfaringer med Nikon´s S-line objektiv Nikkor Z 70-200mm F/2.8.

Casper tester Zeiss SFL i Caribien

Fra snebeklædte Norge til junglen i Amazonas

Jeg har i mit virke som fiskefoto- og videograf, været udsat for naturens elementer på både godt og ondt. Den ene dag kan jeg sidde i det nordlige Norge i frostgrader og kort tid efter i Amazonas regnskov med temperaturer, der overstiger de flestes komfortzone. Men fælles for begge situationer er, at jeg sidder i et vådt miljø og skal arbejde med mit gear. Jeg har haft mit Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S med begge steder.

Zeiss SFL 10x40

Det var ikke en svær beslutning for mig at tage, da Nikon kom med sit første Z6 kamera, at den gamle tro følgesvend Nikon D4 skulle skiftes ud, og jeg har ikke fortrudt det et sekund siden!

I dag kører jeg med Z 6 II’ere og har efterhånden fået skiftet mine gamle F-mount objektiver ud med Z-Mount – heriblandt Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S.

Jeg fik via Image Foto i Holte (som i øvrigt har forsynet mig med alt mit fotoudstyr de seneste år) fingre i et Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S i forbindelse med en tur til Amazonas. Jeg manglede simpelthen et zoom objektiv, der ikke bare var skarpt, men også rigtig godt weather sealed. Og lige netop sidstnævnte er meget vigtigt i mit arbejde.

70-200 på kamera

Det var med høje forventninger at kameratasken blev pakket, for jeg havde hørt og læst godt om dette objektiv. Mit første indtryk af objektivet var også, at det i hvert fald var solidt bygget. Med en kampvægt på lige under 1.5kg, var jeg dog en smule skeptisk i forhold til ergonomi og betjening, især taget i betragtning af, at nogle af de andre mærker havde gjort deres 70-200mm til spejlløse kameraer både mindre og lettere, men nu er (og bliver) jeg ”Nikon mand”, så det skal ikke være en game changer for mig.
Når jeg så gik lidt til specs på Nikons objektiv, begyndte vægten at give mening. Med intet mindre end 22 optiske elementer i objektivet, giver vægten lige pludselig mening. Dette måtte jo resultere i rigtige gode billeder – både still og video. Jeg har dog efterfølgende måtte sande, at ja, det er et tungt objektiv, men balancen er godt fordelt, så det er ikke udpræget mærkbart, når man håndterer det.

catfish

Stor alsidighed og lav nærgrænse

Meget af mit arbejde foregår i mindre både/joller, og allerede dér var jeg imponeret over objektivet. På 70mm skal der ikke mere end 50cm afstand for at kunne fokusere skarpt. Det er intet mindre end imponerende, og gør, at jeg rent faktisk kan bruge min 70-200mm i bådene til at fotografere fisk der er fanget. Og med en så stor detaljeskarphed, at det er imponerende. Jeg kan med lidt afstand til motivet zoome ind på 200mm og få billeder der nærmer sig makrotilstande. Alt i alt fungerer dette objektiv bare rigtig godt overens, med det jeg laver.

Fisk fanget fra jolle

Robust byggekvalitet og høj brugervenlighed

Robustheden i objektivet er imponerende. Det har klaret alt fra bagende varmegrader i solen i Amazonas regnskov til at være fuldstændig dækket af sne i det nordlige Norge. Har der været noget som helst med det? Nej! Byggekvaliteten er intet mindre end fantastisk, og forklarer måske også lidt af vægten. Brugerfladen på objektivet gør til tider mit liv meget lettere som fotograf, hvor tingene kan gå rigtig stærkt. De programmerbare knapper på objektivet har så mange muligheder, at du kan omprogrammere dem, så det passer til lige netop den opgave du løser. Om det er fiske/naturfilm eller bryllupper, så kan du hurtigt skifte mellem modes, du normalt ville bruge længere tid på at gøre på kameraet

Baracudaer

Nikon´s VR stabilisering til billeder og video

Jeg havde min tvivl og tanker om den indbyggede VR-funktion til at starte med. Til still-billeder er den helt fantastisk, og gør at du kan skyde med forholdsvis lave lukkerhastigheder og stadig få skarpe og gode resultater. Når det kommer til videodelen, kræver det lidt tilvænning. Det er svært at lave flotte panoramabilleder, indtil man lærer objektivet at kende. VR-funktionen (i samarbejde med kameraets stabilitetsfunktion) vil så gerne holde billedet stabilt, og forstår først efter en del millisekunder, at du rent faktisk gerne vil have billedet til at bevæge sig. Det gør, at man lige skal starte med at panorere lidt før end planlagt, men det er en feature man enten vænner sig til eller slår fra.

Det er derimod en fantastisk feature, når man gerne vil have lidt videobilleder af naturen, mens man sejler på vandet. Den stabilitet kamera og objektiv i samarbejde giver billeder, giver meget mindre arbejde i post for fotografen. Det er her én af brugerknapperne kommer til nytte, hvor man kan programmere VR on/off.

zipline

Konklusion

Er objektivet så noget jeg vil have med mig rundt i verden? Jeg ville aldrig forlade huset uden! Objektivet løfter kameraet et par niveauer og takket være dette, har jeg fået nogle af de mest fantastiske billeder på mine rejser – og herhjemme.

Skal jeg komme med en anbefaling af hvad der skal være i en rejsefotografs taske, så er det uden tvivl dette objektiv. Kombinerer du det med en 14-24mm f/2.8 S og et 24-70mm f/2.8 S så er du så dækket, og sikker på at alle opgaver kan klares. Man kan dog lige krydre det med Nikons Z Teleconverter TC-2.0 og så mangler der absolut intet!

Hvad er min næste opgradering af mit udstyr? Det bliver at bytte Z6 II’erne ud med den nye Z8.

Alle fotos er taget af Martin Millinge og må kun bruges på Image Fotos website samt i Image fotos SoMe.

Tilbehør:

Der medfølger dæksler, CL-C3 objektiv-etui og HB-92 modlysblænde.

Bajonet: Nikon Z
Blænde: F/2.8
Nærgrænse: 0,5 meter
Indbygget stabilisering
Filterstørrelse: 77mm
Vægt: 1440g

Martin Millinge

Martin Millinge Floutrup: 

I en alder af 5 år var jeg på min første fisketur med en større dreng fra min vej, og det blev bestemt ikke den sidste. 

Hele mit liv har lystfiskeri, samt det at være i naturen, været en stor passion, og en kæmpe del af mit liv. Mens andre gik til fodbold eller dyrkede anden sport, sad jeg gerne ved eller på en sø et sted, og tilbragte timer i jagten på den store fisk. Jeg havde arvet et lille kompaktkamera jeg begyndte at tage med mig rundt på fisketure.
I 1999 blev arvestykket udskiftet til mit aller første spejlreflekskamera. De to ting har gået hånd i hånd lige siden, og er i dag også mit arbejde. 

Arbejdet og interessen har ført mig vidt omkring i verden, og det er derfor også et must for mig, at udstyret er i orden. Valget faldt endeligt på Nikon i 2008, efter jeg havde forsøgt med flere forskellige systemer gennem tiden, og i dag er det selvfølgelig det spejlløse system der bliver brugt flittigt. Både til filmproduktion og fotografier. 

I dag kan mit arbejde ses mange steder i både ind- og udland. Det jeg laver mest er rejse- og fiskefilm, produktfilm og foto, SoMe indhold m.m. 
Noget af mit arbejde kan bl.a. andet ses på disse sider, samt deres sociale platforme.

 

www.fiskogfri.dk

www.westinfishing.dk

www.kineticfishing.dk

www.ifish.dk

Produkter nævnt i testen

Her finder du links til de produkter, der nævnes i denne test. Der tages forbehold for produkter, der ikke føres i butikken, samt evt. udgåede varer.

Nikon Z 70-200mm F/2.8 S