Test af Zeiss Victory SFL 10x40 I Caribien

På sin tur til Caribien lånte vi Casper en af de helt nye Zeiss Victory SFL 10x40 kikkerter med. Læs om den spændende tur og de erfaringer Casper gjorde sig på turen.

Casper tester Zeiss SFL i Caribien

Blandt kolibrier, pelikaner og fregatfugle

Plask siger det da en Brun Pelikan styrtdykker lige ved siden af mig i bølgen blå. Den brune pelikan, Pelecanus occidentalis, er en forholdsvis stor fugl med et vingefang på lidt over 2 meter. Så når den laver sine magiske og velkendte kamikaze styrtdyk efter fisk, ser det både vildt og møgfedt ud. Særligt når jeg ind imellem ikke var længere væk en 20 meter. Turen jeg er på er noget som jeg i den grad har set frem til. Jeg er rejst med familien til Den Dominikanske Republik i Caribien, berømt for mange endemiske fuglearter - noget jeg er vild med.

Zeiss SFL 10x40

Turen fra Købehavn til Paris, til Punta Cana i Caribien.

Flyveturen gav en purpurhejre som lettede fra en rørskov, da vi landede i Paris Charles De Gaulle lufthavnen - smukt med Basillica Sacré Coeur de Montmartre i baggrunden sammen med Tour de Eiffel. Efter et par timer i Paris flyver vi mod sol og sommer i Caribien.

På landingsbanen i Punta Cana, eller det vil sige på græsset ved siden af landingsbanen spankulerer flere kohejre rundt efter føde.

leguan

Hotel med jungle

Vores hotel ligger lige ved stranden, eller det vil sige det er delt med et hotel ved stranden og et Hotel lidt længere inde i landet. Fra vores hotel inde i landet går der en lille vej igennem et stykke regnskov ned til hotellet ved stranden. Netop denne lille oase i midten skal vise sig at give rigtig mange fuglerige oplevelser, lige fra den endemiske “Hispanolian Amazon” papegøje til leguaner som ligger på lur højt oppe i træerne. Den medbragte Zeiss kikkert havde jeg med mig hver gang jeg gik på fugletur, båd morgener, eftermiddage og aftener - og der er det fedt at den ikke fylder og vejer mere, så den er nem at have på skrå over skulderen.

stråtag

Første morgentur

Min første morgentur giver mange fede oplevelser. Det første jeg ser da jeg kommer ud fra mit værelse er et leben, en stor gruppe Greater Antillean Grackle, glansstære, har en lille morgenfest.

I træerne lige uden for vores værelse er der Greater Antillean Banaquit en utrolig hurtig og vildt lækker fugl. Gul-sort med smukt hvidt øjenbryn. Den er hurtig og ofte ret skulkende(lusker rundt i krattet). I luften er der hele morgenen, ja hele dagen Antillean Palm-swift, en lille let sejler med hvid strube og lyse partier på bugen. Virkelig fed og hurtig. Hver aften samledes de omkring restauranterne og så fandt jeg senere ud af at de yngler oppe under palmetagene. På vores hotel var alle tagene lavet lidt alla danske stråtage, blot flettet med palmeblade.

Rundt omkring i træerne sad der White-crowned pigeons, en smuk due med fin hvid kalot, ret almindelig. Jeg noterede mig at den medbragte Zeiss SFL 10x40 kikkert var særlig lysstærk. Den havde ingen problemer med det spæde morgenlys, inden solen var stået op.

I det store jungle stykke, var der inde imellem træerne vand, og gode betingelser for vandfugle. Jeg fandt da også både Sort Ibis, Yellow-crowned Night Heron, Green Heron, Kohejre, Tricolored Heron, Snowy Egret, Bahama spidsand(White-cheeked Pintail), Village Weaver, Hispanolian woodpecker, Palmchat og ind imellem en overflyvende fregatfugl.

På de mange morgenture kikkede jeg også altid efter slanger og leguaner. Efter 4 morgenture opdagede jeg lidt ved en tilfældighed at en leguan havde til vane at ligge højt 20 meter oppe i et træ på en lang gren hvor den lå og spejdede efter bytte - ret heftigt.

Saona Island

Saona Island

Jeg havde hjemmefra drømt om en bådtur til den magiske og fuldstændig vilde Saona Island som ligger syd for Den Dominikanske Republik. Øen ligger i et stort naturreservat, så det er kun muligt at komme derud med båd. Både biler, flyver og helikoptere er no go.

Da jeg drømte om den ø hjemmefra, havde jeg booket en bådtur på en katamaran. Jeg tænkte at kombinationen med båd igennem det tropiske hav mellem Den Dominkanske Republik og Purto Rico (ca. 30 km væk) ville være et godt udgangspunkt for nogle spændende fugle. Da vi rammer den meget lokale og hyggelige havn i Bayahibe er der rigtig mange pelikaner på vandet og kalkungribbe overalt i luften - jeg tænker Straks “Thats nice” og sikke en start.

Sejlturen forløber rigtig godt, lad os være ærlige og sige Caribien er virkelig nice. Lyset og vandet er magisk. Jeg ligger forrest på båden, i bedste Titanic stil, og spejder efter fugle og dyr. Der er mange flyvefisk og store søstjerner.

Efter kort tid finder jeg også en gruppe på 9 fregatfugle som kredser om en fiskerbåde. Jeg har set Magnificent Frigatbird, som den hedder flere steder i verden, Florida Keys, Thailand, Sumatra, Bali og i Mozambique og jeg er totalt vild med den fugl som på mange båder minder om en badass kjove/rovfugl. Den er kæmpestor og flyver dog alligevel meget elegant og heftigt når den forfølger og jagter andre fugle. I yngledragten har hannen en stor rød pose lige under næbbet som han kan puste op for at “impress” the ladies, og det virker. Fregatfuglene flyver rundt om fiskerbåden, som vi nu er ret tæt på og håber på lidt rester. Da fiskerbåden til sidst vender snuden hjemover, cirkler fregatfuglene et par gange rundt og vælger at flyve lige inde over vores katamaran, nøøøøj hvor fedt.

Inde over land ser jeg jeg flere kalkungribbe og et par Amerikanske Tårnfalke. På vandet kommer der lidt Brilleterner og Kongeterne, også 2 ret fede arter.

Da vi ankommer til Saona Island er det som at komme til paradis.

Ingen mennesker udover os, det mest magiske, klare turkise vand, 4 pelikaner og masser af fregatfugle ude i horisonten samt kokosnøder og rom med masser af ananas.

Baracudaer

Mahi Mahi, Baracudaer og rødfoede suler

Silas, min søn, og jeg har hjemmefra besluttet os for at vi skal ud og prøver kræfter med dybhavsfiskeri og se om vi kan være heldige og fange den vilde rovfisk Baracuda med kæmpe sylespidse tænder eller den legendariske Mahi Mahi.

Vi bliver hentet ved solopgang og kørt til den meget lokale strand med rigtig mange fiskere som gør klar til dagens fiskeri. Vi skal ud med en stor båd, hvor vi er 6 med. Vi skal dybhavsfiske efter store rovfisk. Og vi er da kun kommet ind i bilen da vi får af vide at det er “BLUE MARLIN” season. Et kort sekund blunder jeg og ser mig som den gamle mand og havet af E. Hemminway.

Havet er ret ret heftigt, store bølger, så på turen ud og over mod Porto Rico stopper skipper motoren flere gange og lader båden ride i tomgang ned på de vanvittig store bølger. Det fede med store bølger er at mange gange kaster der sig kæmp grupper af flyvefiske ud af bølgerne og væk fra os. Vi ser ialt flere 100 flyvefisk, som flygter over vandet. Mega sej lille fisk, som på alle måder er lidt tegnserie agtig.

Agnen bliver sat på de mange kroge og så skal der fiskes. Vi sejler videre og længere. Pludselig og ud af det blå kommer en smuk rødfodet sule tæt forbi vores båd. Den rødfodede sule findes i 2 varianter, en hvid og en brun. Den vi så denne morgen var en smuk brun cigarfarvet adult fugl med smukke røde fødder, som den et pr gange lige lufter.

“Suler er fede” når jeg lige at sige til Silas da der bliver råbt så er der bid.

En ret stor Mahi Mahi har taget vores agnfisk og flyver rundt i og ud af vandet. Da den nærmer sig båden virker den urealistisk i sine vilde surealistiske selvlysende farver. Der bliver kæmpet og et øjeblik efter er den oppe i båden.

Alle de fiske vi fanger i dag, gives til en lille lokal restaurant på kysten.

Kort tid efter er det min tur i stolen, hvor stangen spændes fast.....der er bid, og jeg kan godt mærke fisken på stangen. Fisken som er en fuldvoksen Baracuda springer også ud af vandet. Fedt fedt man. Da den ligger i båden efter kampen kan jeg tydelig se de ret heftige tænder, som man ikke skal komme i nærheden af. Silas fanger 30 minutter senere også en Baracuda, som så er hele 20 cm længere end min...fedt man vi fik begge en Baracuda og franskmanden som også var med fik en Mahi Mahi.

zipline

Cenote, ziplines og grønne slanger

Hjemmefra havde jeg altid drømt om at svømme i en cenote. En cenote er et jordfaldshul med helt blåt ferskvand. De findes typisk på Yucatan halvøen og på enkelte caribiske øer. Parken som vi besøgte havde også lokket med en ret heftig zipline, langt oppe over junglen - det skulle vi da helt afgjort prøve. Jeg kan sige at det var en ret heftig oplevelse. Særligt da jeg både havde papegøjer og kalkungribbe lige under mig på en af mine zipline ture. Den højeste og øverste gruppe af ziplines, lå langs en klippekant. Heroppefra havde vi udsigt udover det magiske og skønne Dominikanske landskab fuld af adrenalin når ziplinen startede hen og udover junglen.

Stedet vi besøgte var også berømte for den lidt afsides liggende cenote, hvor det var muligt at bade. På turen derud fandt jeg både orkideer og en vildt smuk grøn slange, som jeg ikke har identificeret endnu. Jeg havde kikkerten på skrå over skulderen, klar til også at finde, lede efter kolibrier. Dem fandt jeg desværre ikke.

Cenoten var en vild oplevelse. At springe i det fuldstændig klare vand, for foden af en kæmpe massiv klippeblok, hvor jeg følte jeg var med i den legendariske amerikanske film med Leonardo De Caprio, “The Beach”. WOW hvor var det en vild oplevelse at bade i det kolde og helt klare vand ude i junglen for foden af klipperne. Det kommer jeg aldrig til at glemme.

Det hele bliver lige prydet med en sjov oplevelse om aftenen, da vi går en aftentur.

Det lyder som om der er flyvende frøer. Flyvende frøer, yes det lød som flyvende frøer.

Da jeg godt vidste vi ikke var med i en ny indspilning af en Haryy Potter film, kunne det kun være nighthawks. Efter at have stået stille længe og forsøgt at finde fuglene, er jeg efter 15-20 minutter heldig at en nathøg(i familie med natravne) flyver rundt lige over mig i 2-3 minutter. Selvom det er helt mørkt, kun lige oplyst af lys fra hotellet, formår min tro følgesvend, Zeiss SFL 10x40, at se nathøgene et par gange da de kommer flyvende helt tæt forbi 5-10 meter over mig i lampernes skær. Fed fed oplevelse med en sjov fugl som siger som en flyvende frø.

Papegøjer

Papegøjer så bliver det ikke mere tropisk

Næsten hver morgen hele ugen har jeg været på fugletur. På alle ture har jeg især ledt efter 2 arter, papegøjer og kolibrier. En morgen møder jeg 2 hotelfolk, som fortæller mig at der er papegøjer nede ved junglen i de tidlige morgentimer. Jeg lusker derfor afsted ned mod området. Til mit held og min overraskelse finder jeg flere grupper af papegøjer. Det er faktisk overhovedet ikke svært at finde dem, for de larmer helt vildt, og mere end nogen anden fugleart jeg har set. I alt ser jeg omkring 50 papegøjer.

Papegøjerne er den endemiske amazon papegøje “Hispanolian Amazon”. En vildt lækker og meget smuk grøn papegøje. Stort næb og flere smukke farver. Yes man endemisk fugl krydset af.

Den magiske og på alle måder vilde kolibri

Udover papegøjen har jeg let, og let efter kolibrier. Har du først set en kolibri, og ved at de findes på de tropiske steder du rejser, så er mit råd at du bruger lidt tid på at finde dem. Kolibrier en på alle måder noget af det vildeste vi har inden for fuglene. 90 vingeslag i sekunder, de kan stå stille, de kan flyve baglæns og så har de nogle helt igennem eksotiske farver og er for mig ædelstenene i fugleverdenen. Så små og så vilde, og altid en kæmpe fornøjelse at se og opleve.

Netop derfor havde jeg også brugt mange timer på at finde dem, her på den Dominikanske Repuplik. Jeg valgte at lede på alle de mulige forskellige biotoper som der var i mit område, desværre uden held. Aller bagerst på vores hotel lå et lille område bag tennisbanerne, som ikke rigtig var et sted hvor folk kom, og det var det eneste sted jeg ikke have været. Jeg havde set, den eftermiddag vi spillede tennis, at der også lå en lille sø, med noget meget tæt krat. Kunne det virkelig være stedet hvor jeg skulle finde min kolibri?

På den allersidste morgentur, går jeg den helt store tur, og har planlagt at ende ved den lille oase, det lille vandhul med det meget tætte krav. Da jeg ankommer til det lille sted, kan jeg se at der også er et par gode gamle udgåede træer, som stritter lidt ud af krattet, og i et par sekunder tænker jer. Hmmm det kunne godt være et godt udkigspunkt for en kolibri.

Til min overraskelse er der kun et par af de fede Banaquits, og da der ikke er andet, studerer jeg dem helt tæt på. Den ene fugl ser mig ikke, og ender med at være på 1 meters afstand. Super cool.

Pulsen stiger efter omkring 20 minutters venten, da jeg ser en ekstremt hurtig, meget lille smaragdgrøn fugl. Først tror jeg det er et insekt. Jeg følger den hurtigt med kikkerten, som er ultra hurtig til at stille skarpt, og da jeg kikker op på den udgåede gren som stikker frem fra junglen sidder der til min overraskelse et par af den helt magiske “Hispanolian Emerald”. En gudesmuk grøn changerende kolibri, 9 cm, aflang i kroppen og med et langt næb.

HUTTELIHUT hvor fedt og en på alle måder bedste afslutning på en fuldstændig vild og magisk tur til Den Dominikanske Republik.

Jeg følger de 2 kolibrier i omring 10 minutter, hvor de har ret travlt i trækronerne. Jeg har set de Nordamerikanske kolibrier, men denne her smaragdkolibri, den er for vild.

Tusind tak til Image Foto og til Zeiss Danmark for lån af en outstanding lækker og handy kikkert.

casper-med-zeiss-sfl

Konklusion

Min konklusion på den medbragte og testede Zeiss SFL 10x40 er at det er en virkelig lækker og stærk kikkert til prisen. Et kæmpe plus er vægten og dens hurtighed på at stille skarpt.

Normalt bruger jeg flere gange om ugen både min Leica 10x42, min håndkikkert gennem mere end 10 år og mit 1 år gamle Zeiss Harpia 95 teleskop.

Dette betyder at jeg er vandt til at kigge og bruge højkvalitets kikkerter og teleskoper.

Med disse nævnte kikkerter in mende samt de mange andre kikkerter jeg har prøvet kan jeg derfor uden tvivl konkludere at den nye lille og særdeles handy Zeiss SFL 10x40 er en virkelig god kikkert. Zeiss SFL 10x40 er en let, handy og virkelig lækker kikkert, som jeg kun på det varmeste kan anbefale til folk som elsker at se på både tropiske kolibrier og vores smukke danske fugle.

Casper Kjerumgaard
Ballerup 20 maj 2022

Alle fotos er taget af Casper Kjerumgaard og må kun bruges på Image Fotos website samt i Image fotos SoMe.

Tilbehør:

Der medfølger taske og rem til kikkerten, samt en mikrofiberklud.

Vægt: 640g
Nærfokus: 1,5 meter

Casper Kjerumgaard

Denne test er lavet af: Casper Kjerumgaard

Jeg blev introduceret til naturen som helt lille af min far, der tog mig og resten af familien med på fantastiske vandreture til Lapland. Det er uden tvivl det bedste jeg har fået med hjemmefra.
Som barn brugte jeg helst min tid på at se på fugle og overnatte i naturen, sammen med Sebastian Klein, som jeg gik i klasse med. Vi cyklede og gik Amager tyndt i jagten på sjældne fugle.
 
Senere blev fugleturene udvidet med vandreture, langrendsskiløb, fluefiskeri, klatring og mountainbike. 
 
Som voksen bruger jeg min livslange erfaring i naturen som formidler, guide og ikke mindst evig og altid på eventyr efter spændende fugle og magiske øjeblikke.
I kan finde mig på instagram @casperkjerumgaard
 
I mit arbejdsliv er jeg selvstændig tømrer og influenser, hvor jeg både laver special opgaver som håndværker samt mange forskellige typer indhold for forskellige firmaer og brands som ønsker at bruge mig til forskellige typer SoMe indhold samt film, billedserier og artikler i ind og udland og ind imellem lidt TV i ny og næ. 

Produkter nævnt i testen

Her finder du links til de produkter, der nævnes i denne test. Der tages forbehold for produkter, der ikke føres i butikken, samt evt. udgåede varer.

Zeiss Victory SFL 10x40